Wapeningcorrosie in bufferkelders zwembad de Waterdam

Project Zwembad de Waterdam.JPG

De omstandigheden in zwembaden zijn ‘ideaal’ voor wapeningscorrosie. Het is er relatief warm, vochtig en het zwemwater zit vol chloriden. Zo ook bij zwembad de Waterdam in Volendam. Het betonnen oppervlak van de bufferkelders van de zwembaden vertonen opvallende bruine vlekken. Dit bleken afzettingen te zijn van roestproducten afkomstig van de wapening. Concept ingenieurs heeft in de bufferkelders een betontechnisch onderzoek uitgevoerd.

Het doel van het onderzoek was het vaststellen van de conditie van de betonnen kelders en het inventariseren van de mogelijkheden voor herstel en onderhoud. Bij het onderzoek zijn zowel destructieve als niet destructieve technieken ingezet;

  • Visuele inspectie in combinatie met luisterend afkloppen
  • Chloride onderzoek op basis van stofmonsters
  • Inspectie van de conditie van de wapening (na lokaal vrijhakken)
  • Dekkingsmetingen

Relevante aspecten afwegen

Het onderzoek heeft enkele verrassende inzichten opgeleverd die essentieel bleken voor de onderhoudsstrategie. In samenspraak met de beheerder zijn meerdere herstelmogelijkheden beschouwd waarbij relevante aspecten zijn afgewogen (technische levensduur / benodigd onderhoud / investeringskosten). Naar tevredenheid van Sportfondsenbad Edam-Volendam zijn de bufferkelders inmiddels hersteld.