Beproeven treksterkte wapening

gevlochten-wapening.jpg

Om de sterkte van bestaande constructies te kunnen toetsen grijpen we vaak mis als het gaat om de staalkwaliteit van de wapening. Vaak geven leeftijd en het oppervlak van een wapeningstaaf al een redelijke bandbreedte. Soms is het echter nodig om de werkelijke staalkwaliteit precies te weten. In die gevallen nemen wij een stukje staaf uit de constructie zodat we deze in een trekbank kunnen beproeven.

Om ongewenste verzwakking van de constructie te voorkomen voeren wij de monstername van de wapening bij voorkeur zelf uit. Er kunnen constructieve, duurzaamheidstechnische of esthetische redenen zijn om het uitnemen van een wapeningstaaf op bepaalde locaties te vermijden. Onze inspecteurs weten precies waar zij op moeten letten. Bovendien wordt voorafgaand aan de monstername de positie van de uit te nemen wapening in kaart gebracht zodat onnodige schade aan de constructie wordt voorkomen.

Na de monstername wordt het beton uiteraard weer op professionele wijze hersteld. Indien gewenst inclusief herstel van afwerklagen.

Onze aanpak ter plaatse

  • Selecteren van een geschikte locatie
  • Scannen van de wapening. Hiervoor gebruiken wij bijvoorbeeld een betonradar (Hilti PS1000) of een ferroscanner (Hilti PS200 + PS100 monitor)
  • Zagen van een nette opening rondom de wapeningstaaf
  • Uitslijpen van de wapeningstaaf
  • Aanhelen van het beton, inclusief afwerklagen
Ruud Meijer
Meer weten?

Neem contact op.