Momenteel is in de landelijke media veel aandacht voor de constructieve veiligheid van tand-nokconstructies. Onze inspecteurs op knooppunt Prins Clausplein zijn al door diverse kranten gespot. Drie jaar geleden startten wij met de ontwikkeling van diverse speciale inspectietools om de conditie van de tand-nokconstructies op een betrouwbare wijze vast te kunnen stellen. Na een succesvolle pilotinspectie voor Rijkswaterstaat in 2022 heeft er inmiddels veel onderzoek plaats gevonden en hebben deze tools bij diverse objecten hun waarde bewezen. De komende weken gaan we samen met Mourik en Brabotech aan de slag op de fly-overs van Prins Clausplein, waarvoor wij nu van onderaf al de voorbereidingen aan het treffen zijn.
Objecten met tand-nokconstructies liggen bij Rijkswaterstaat al langer onder een vergrootglas. Zo valt ook te lezen op hun website. Behalve de nieuwe inzichten ten aanzien van de detaillering van de wapening, kunnen lekkende voegovergangen bij tand-nokconstructies een bedreiging vormen. De trekband- en ophangwapening ligt bij deze constructiedelen direct onder het betonnen oppervlak. Bij lekkage van voegovergangen kan water met strooizouten op deze locatie het beton binnendringen en deze wapening aantasten
Tot voor kort werd het risico op aantasting van de wapening bij lekkende voegovergangen tijdens periodieke inspecties wel geïdentificeerd maar niet gekwantificeerd. De betonnen oppervlakken in de tand-nokconstructies gaan verscholen in een donkere en vaak vervuilde voegspleet van slechts enkele centimeters. Dat maakt de constructiedelen moeilijk voor gericht technisch onderzoek met conventionele inspectietechnieken. In zijn algemeenheid gingen onderzoeken bij tand-nokconstructies dan ook niet verder dan een camera inspectie met een endoscoop en het benoemen van het risico op sterkteverlies. Of en in welke mate sprake was van verontreiniging van het beton en/of aantasting van de wapening kon niet worden vastgesteld.
Voor een beheerder als Rijkswaterstaat is het niet lekker werken als een risico wordt benoemd maar er geen redelijke mogelijkheden bestaan om deze risico’s te kunnen kwantificeren en te kunnen beheersen. Daarin voelde Concept Ingenieurs zich uitgedaagd. Als specialist in gericht technisch onderzoek zijn wij gewend om te werken in moeilijke omstandigheden en op slecht bereikbare locaties. Geregeld maken we daarvoor zelf speciale inspectiegereedschappen of passen we bestaande gereedschappen aan. Na diverse testen zijn we erin geslaagd om ook tools te ontwikkelen waarmee wij via een voegopening van slechts enkele centimeters een volwaardig gericht technisch onderzoek uit kunnen voeren aan tand-nokconstructies. Via de voegopening voeren wij potentiaalmetingen, dekkingsmetingen, kernboringen en visueel onderzoek uit. Door deze inspectietechnieken met elkaar te combineren wordt een uitgebreide dataset verkregen op basis waarvan een betrouwbare diagnose kan worden gevormd.
Na een succesvolle pilotinspectie in 2022 is één van de fly-overs van knooppunt Prins Clausplein het afgelopen jaar op die manier onderzocht. De overige viaducten staan de komende periode op de planning.
Meer weten?
Neem contact op.