Krachten in tuikabels Galecopperbrug Zuid in de A12 bij Utrecht gemeten

meten-tuikabels-galecopperbrug-utrecht.JPG

De komende periode worden de tuikabels van de Galecopperbrug Zuid in de A12 in opdracht van Rijkswaterstaat vervangen. De voorbereidingen zijn al duidelijk zichtbaar. Vooruitlopend op deze bijzondere operatie zijn de krachten in de bestaande tuikabels door Concept Ingenieurs gemeten. Met de meetgegevens kan de constructeur van het project het spanprotocol voor de nieuwe tuikabels afronden.

De verankeringen van de bestaande tuikabels hebben geen voorzieningen voor het plaatsen van sensoren waarmee de krachten kunnen worden gemeten. Voor het bepalen van de kabelkrachten is daarom gebruik gemaakt van de taut string methode. Hierbij wordt de tuikabel kunstmatig in trilling gebracht waarna het trillingsgedrag met meerdere versnellingsmeters wordt geregistreerd. In combinatie met diverse kabeleigenschappen kan de kabelkracht met het trillingsgedrag worden berekend. Omdat bereikbaarheid van de tuiverankeringen bij deze methode overbodig is, is dit een veel toegepaste methode bij bruggen met tuikabels en hangers.

 

Concept Ingenieurs voerde de metingen uit in opdracht van Freyssinet die verantwoordelijk is voor het vervangen van de tuikabels. We zijn erg trots dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan dit bijzondere project!

 

Om de invloed van verkeer op de meetresultaten te elimineren, zijn de metingen uitgevoerd gedurende een nachtelijke afsluiting van de A12 richting Arnhem.

Ruud Meijer

Meer weten?
Neem contact op.