Inspectie betonconstructie tunnelmonden Heinenoordtunnel

Heinenoordtunnel _U9A7450.jpg

Hoe krijg je in een stremming van 12 uur een nauwkeurig en betrouwbaar inzicht in de conditie van 2800 m2 betonoppervlak? Ter voorbereiding op de renovatie van de Heinenoordtunnel in de A29 hebben wij de wanden van de tunnelmonden grondig geïnspecteerd. 

De inspectie omvatte potentiaalmetingen van het oppervlak in de splashzone, gecombineerd met circa 20 kernboringen ten behoeve van onderzoek naar carbonatatie en verontreiniging door chloriden. Bovendien is het volledige oppervlak visueel op handafstand geïnspecteerd en luisterend afgeklopt. Met een team van 4 betononderhoudskundigen en 3 man assistentie vormde dit onderzoek binnen de beschikbare tijd een strak geplande operatie.

 

 

Dankzij de combinatie van gebruikte inspectietechnieken heeft het onderzoek niet alleen geresulteerd in een sluitend overzicht van aanwezige schades. Op basis van de potentiaalmetingen en monsternames is ook een goed inzicht verkregen in de restlevensduur van de betonconstructie en de kans op ontwikkeling van nieuwe betonschades in de toekomst. Met dit onderzoek als vertrekpunt heeft onze opdrachtgever alle schades in beeld en kan herstel van schades en preventief onderhoud gericht worden uitgevoerd.

De inspectie hebben wij uitgevoerd in opdracht Dura Vermeer, onderdeel van aannemerscombinatie Savera III die de renovatie van de tunnel in 2023 en 2024 uitvoert voor Rijkswaterstaat.

Ruud Meijer

Meer weten?
Neem contact op.