Wapeningdetectie; nieuwe generatie betonradars Proceq

Wapeningsdetectie hoofdfoto.jpg

Concept Ingenieurs heeft recent geïnvesteerd in het nieuwste van het nieuwste: de Proceq GP8100 betonradar. De mogelijkheden en resolutie van de nieuwe generatie betonradars van Proceq zijn ongekend. Onze ervaringen bij de eerste onderzoeken waar we dit equipment voor wapeningdetectie hebben ingezet zijn erg positief. 

Een aantal mooie ontwikkelingen ten opzichte van de tot nu toe conventionele betonradars:

  • Een oppervlakte van maarliefst 100 m2 kan in één meting worden gescand (tot voor kort was 1,5 m2 per meting het maximaal haalbare).
  • Dankzij de draadloze interface met de Ipad worden meetsignalen realtime razendsnel geanalyseerd en gevisualiseerd. Het direct op locatie tot in detail kunnen analyseren van de radarbeelden maakt het mogelijk om het onderzoek nog gerichter uit te kunnen voeren.
  • Met maarliefst 6 antennes in de GP8100 is de resolutie van de radarbeelden ongekend.
  • Fraai is de functie ‘augmented reality’ waarbij de radarbeelden 3D in het camerabeeld van de Ipad worden geprojecteerd.


Naast de (grote) GP8100 radar is er ook een miniradar beschikbaar: de GP8800. De radar beschikt over één antenne en is zo klein als een telefoon. Op een van onze onderzoeken bleek de radar een uitkomst voor het detecteren van kolomwapening en diagonale dwarskrachtwapening in betonnen balken. Iets wat door de relatief grote afmeting van conventionele betonradars tot voor kort praktisch onmogelijk was. 

 

Zoals bij elke innovatie geldt ook voor deze generatie betonradars dat er wat kleine verbeteringen mogelijk zijn. Daarover zijn wij in contact met Newa (importeur Proceq). Over het algemeen en ook op de meeste details is het equipement dik in orde.

Of het nu gaat om wapeningdetectie ten behoeve van constructieve berekeningen (bij ontbrekende gegevens in het bouwarchief) of om het lokaliseren van voorspanwapening met het oog op te realiseren sparingen: Met deze nieuwe investering zijn wij nog beter in staat om op niet destructieve wijze gegevens over een constructiesamenstelling te verzamelen. Daarmee blijven we voorop lopen in ons specialisme met betrekking tot non destructief onderzoek aan betonconstructies.

Bij de investering zijn wij uitstekend geholpen door Newa.

Ruud Meijer

Benieuwd naar de mogelijkheden van onze nieuwste aanwinst? Neem contact met ons op.