Belangrijke wijziging Regeling Bouwbesluit

Belangrijke wijziging Regeling Bouwbesluit

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft onlangs een onderzoeksplicht ingesteld voor galerijflats gebouwd tussen ± 1950-1970, met uitkragende vloeren (zonder consoles). Gebouweigenaren krijgen nog tot 1 juli 2017 de tijd om de constructieve veiligheid van hun galerijvloeren en balkons te laten inspecteren.

Galerijvloeren die vast zijn gestort aan de binnenvloeren zijn veelal alleen aan de bovenzijde gewapend. Dit kan, met name bij gebouwen van voor 1975, onvoldoende stevigheid bieden door te lage ligging of door onvoldoende wapening. Een bijkomend gevaar is zogenaamde putcorrosie, die ontstaat door binnendringing van chloriden. Scheuren in de galerijvloer versnellen dit proces. Helaas is scheurvorming vaak onzichtbaar als de scheuren tijdens periodiek onderhoud zijn afgedekt met een afdekvloer of vloercoating. Putcorrosie, dat kan leiden tot spontane breuk van de vloer, is daardoor meestal een onzichtbaar gevaar.

Gebouweigenaren zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van het gebouw en zijn verplicht zorg te dragen voor inspectie door een deskundig advies- of ingenieursbureau. Concept Ingenieurs is als geen ander in staat om de constructieve veiligheid van uitkragende galerijvloeren en balkons te beoordelen en te adviseren over herstel en onderhoud.

Meer informatie >>